Hamilelikte 13. hafta

Tamam tamam çok üstüme gelmeyin :) eskisi kadar sık yazmadığım için bana sitem ediyorsunuz, haklısınız da. Ama bu hamilelik hormonları nedeniyle sanki üstüme bir dinozor çöktü, öyle bir ağırlık hissediyorum...

Artık 13 hafta bitti, ilk 3 ayı devirdik, bundan sonra kendimi bu kadar yorgun ve uykulu hissetmeyecekmişim doktorum Tolga Bey öyle söyledi. Eşim de bunu duyduğuna çok sevindi :) Eeee ne de olsa evde eskiden atom karınca gibi çalışkan, hiç oturmayan bir karısı varken, şimdi kendini yılların yorgunu hisseden, hatta emeklilik hayalleri bile kurmaya başlayan, ruhen bir kaplumbağaya dönüşen bir kadınla yaşıyor. Eski halimle kıyaslarsak böyle, yine de çalışan bir kadın olarak ev işlerini çekip çeviren benim.

Biliyorsunuz bu bir beslenme günlüğüydü, kendi yediklerim ve diyet tarzımla büyük oranda örnek olmaya (her zaman sağlıklı yemiyordum) ve yanlış davranışları telafi etmeye yönelik beslenme bilgileri vermeye çalışıyordum. Son dönem hamilelik sürecimi özetlerken beslenme günlüğü formatının dışına çıktım ama yine aynı şekilde yazacağım. Hala özetlerdeyim :)

Geçtiğimiz Çarşamba yani 19 Aralık sabahında 13. hafta kontrolümüz ve ikili testimiz vardı. Testin ilk kısmını başarı ile atlattık. Ense kalınlığımız normaldi, burun kemiğimiz de oluşmuştu (Down sendromunda ultrasonda burun kemiği görünmezmiş). Kan sonucumuz daha çıkmadı. Kesin olmamakla beraber doktorun ilk tahmini bebeğin kız olabileceği şeklindeydi. Bir dahaki kontrolde kesin cevabımızı alırmışız :) Ama hazırlık yapmıyoruz, kendimizi kız bebekmiş gibi şartlamıyoruz...

Anne-bebek fuarında Berra ve ben
Gebelik başlangıcındaki kilom 55 di. İlk 3 ayda sadece 1,5 kg aldım. Bunun da bebek, plesenta, su ve göğüs dokusu olduğunu düşünüyorum :) biraz da belim kalınlaştı. Ama şekerim yükselmesin diye dikkatli beslendiğim için aşırıya kaçan bir durum olmadığı fazla kilo almadım, hala hamile gibi görünmüyorum. Hatta anne-bebek fuarına gittiğimde bu nedenle hiçbir standda benimle kimse ilgilenmedi :) Zaten çoğuna söylemem gerekmiyordu. Ama doğum fotoğrafçılarıyla tanışıp konuştuğum zaman 3 aylık hamile olduğuma çok şaşırdılar :) Hem hamilelikte hem de doğumda bir fotoğrafçıyla çalışmayı düşünüyorum...

Gelelim beslenme durumuma...

Ne kadar çok balık sevdiğimi biliyorsunuz. 3 aydır sadece 2 kez balık yiyebildim çünkü balık yeme fikri midemi bulandırıyor ve bu aralar asla yemek istemiyorum. Bu 3 ayda 2 kez tavuklu bir yemek yedim. Onun dışında sık sık kırmızı et yiyorum. Neyseki ondan uzaklaşmadım. Yerken sıkıntı çekmiyorum. Ama en çok sebze, salata, yoğurt, tahıl ve baklagil yemek istiyorum.

Balık yiyemediğim için omega 3 takviyesi kullanmaya başladım. Kalsiyum alımımda bir sorun yok. Zaten çok sütçü-yoğurtçu bir insanım biliyorsunuz. Süt, yoğurt, kaşar peyniri, ayran, beyaz peynir ile aşk yaşıyorum. İlginç olan normalde pek salatalık yemeyen ben salatalığın ne kadar lezzetli olduğunu keşfettim :) Tuzlayıp tuzlayıp yiyorum :) Bir de her Migrosa gidişimde turşu kısmına uğrayıp turşu alıyorum. Turşucu ile arkadaş olduk nerdeyse :)

Mevsiminde olmayan meyvelerden asla almazdım ama çilek konusunda bir takıntı yaşamaya başladım. Son 2 Migros seferimde çilek almaktan kendimi alamadım. Eve gelip bir güzel yedim :)

Bulgur pilavı
Kepekli ve tam buğday ekmeği yiyorum. Beyaz ekmek yememeye gayret ediyorum. Çünkü kan şekerimi hızlı yükseltiyor. Bu ilk 3 ayda çok nadir pirinç pilavı yedim. Bulgur pilavı tercih ediyorum. Makarnayı da hiç alışkanlığım olmadığı halde kepekli alıyorum. İtiraf etmem gerekirse mantıdan uzak duramıyorum. Canım isterse yiyorum :)

İlk 3 ayda iştahım biraz azaldı. Aşırı olmasa da hafif bir bulantı hali oluyor. O da iştahımı kapatıyor ama  yemek zorunda olduğum için yiyorum. Ayrıca midem boşken bulantı artıyor.  Ara öğünlerde meyve, meyveli yoğurt, badem, ceviz tercih ediyorum. Bir de bazen çubuk kraker.

Aşure
Bir de hamileliğim aşure  ayına rastladığı için kardeşimle aşure yaptık. Çünkü aşure yapıp fotoğrafını facebook, instagram vb sitelere koyan arkadaşlar nedeni ile canım sürekli aşure istedi :) 2 kez komşulardan yedim, 1 kez de Hasan Usta'dan aldım ama onu beğenmedim. Baktım olacak gibi değil, bir Pazar günü kardeşimin evinde aşure yaptık. Bu da bizim aşuremiz :)


Geçenlerde canım nasıl kayısı kıvamında yumurta istedi anlatamam, günlerce yemedim çünkü sonuçta tam pişmiş olmuyor. Ama artık ne kadar baskıladıysam rüyama bile girdi. Rüyamda ekmeğimi banıp yumurta sarısı yiyordum :) O kadar etkisinde kaldım ki sabah ilk iş pişirip yiyecektim ama bir de ne göreyim evde yumurta kalmamış! O gün yumurta hayaliyle geçti, akşam eve gitmeden Migrosa uğrayıp yumurta aldım. Eve gelince ilk iş kendime bir yumurta pişirmek oldu. Yedim ve rahatladım :))

3 aydır 3 kez kahve içmişimdir. Kahve, çay ve bitki çayı içmiyorum. Bol bol su içiyorum. İk ay hamile olduğumu bilmediğimde 2-3 kadeh şarap içmişliğim var ama sonrasında alkol almadım. Şu an bebeğe olumsuz etkisi olabilecek özel zevklerimden uzak kalmayı tercih ediyorum. Zaten canım da çok istemiyor.

Yalnız bu haftasonu biraz fazla hamur işi kaçırdım, hafta içi telafi edeceğim. Cumartesi gecesi canım aniden peynirli ev poğaçası isteyince saat 22.30 da kardeşim kalkıp bana poğaça yaptı, inanmazsınız yatmadan önce tam 5 tane yedim. Ben de Cumartesi öğleden sonra sosyete mantısı yapmıştım. Yemekte de 2 gün boyunca onu yedik o nedenle hamura doydum denilebilir. Bu hafta çok dikkatli besleneceğim...

Peynirli ev poğaçası

Son olarak saçlarımı boyayamadığım için çok mutsuzum, böyle çingene gibi iki renk saçla gezmek özellikle de benim gibi çalışan, insan içine çıkan bir kadın için hiç hoş değil. İlk fırsatta kendi rengime boyayıp bu meseleyi çözmeyi düşünüyorum. Neyseki hiç beyaz saçım yok...

Şimdilik bu kadar özet yeter, yine uzadı. Sanırım 2-3 gün içinde eski formatta yazmaya devam edebilirim. Yorumların hepsine dönüş yapamadığım için çok özür dilerim. Takip etmeye devam ederseniz çok mutlu olacağım (olacağız :)

Sevgilerimle...

Diyetisyen Serap Orak Tufan
23 Aralık Pazar 2012




14 yorum:

  1. yazsanız süper olur kış vakti herkesin diyetinin gittiğine eminim.. biraz size özenip dikkat ederiz belki :( :)

    YanıtlaSil
  2. siz anlatınca birden 3 yıl öncesine döndüm ne güzel heycanlar bunlar çok zevkli bi bekleyiş ama cinsiyet konusunda gerçekten 13.haftada pek bişey beklemeyin tutmuyo çünkü banada kız olma ihtimali var demişti dr um ama 16.hafta %100 erkek dedi insan beklentiye girmiycem desede aklında kalıyo kızım olacak diye o yüzden belli değil gibi düşünün bu arada bence 1.5 kilo fazla bile almışsınız :) ben ilk 5 ay hiç kilo almamıştım hatta 4.5 aylıkken kendime pantolon aldığımda hamile olduğuma inandıramamıştım ama 5 aydan sonra 11 kilo aldım 5.aydan sonra acayip bi şekilde genişliyosun hızlı kilo alımı oluyor anlamıyosun bile bende yazılarınızı merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. yemekler yazılmaya başladı yaa,çok mutluyum.bende 15 haftalık hamileyim.yorgunluktan ve isteksizlikten bloguma yazamadım bile.en kısa sürede yazacağım inşallah.ben de omega3 takviyesi almak istiyorum ama karar veremedim.doktorlara sorarsak bazılar balık yemek daha yararlı,bazıları ise takviye alın diyor.siz hangi marka kullanıyorsunuz?bana efadaily ve sevenseas cherry önerdilerf,fikir verirseniz sevinirim.

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de güzel bir hamilelik dilerim. İnşallah bebeğinizi sağ salim kucağınıza alırsınız :) Ben efa daily kullanıyorum çünkü balık yiyemiyorum. Görüşmek üzere...

      Sil
    2. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.:)
      o zaman bende güvenle başlayabilirim...

      Sil
  4. Ve resim gelmişşşşşş, dünyalar güzeli müstakbel anne..:))))

    YanıtlaSil
  5. Yeter ki sağlıklı olsun ama benim içinde de cinsiyetinin kız olduğuna dair bir his var :) Abla eksikliğimi benden büyük kuzenimle gidermiş biri olarak kız olursa; bebeğiniz ve Berra'nın da aynı şekilde olacağını düşünüyorum. Ufaklığa ve kendinize iyi bakın! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuz için, Berra biraz kıskanacaktır ama şimdiden kardeşim diye karnıma sarılıyor :)

      Sil
  6. Merhaba- Blogunuzu ilgiyle takip ediyorum. Omega 3 takviyesi almayi planliyorum ancak hangi urunu kullanacagim konusunda kararsizim, onerinizi ogrenebilir miyim? Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  7. 13. haftasına yeni adım atan bir hamile olarak yazınızı öyle keyifle okudum ki, anlatamam. Çünkü tam olarak canımın salatalık, aşure ve hatta kayısı kıvamında pişmiş yumurta istemesine kadar aynı şeyleri yaşamışız. Bu hafta ikili test için kan verdim ve burun kemiğinin belirgin olmasıyla ilgili anektotunuz içimi rahatlattı. Malum söz konusu bebiş olunca insan daha bir ince düşünüyor, kurguluyor. Yazınızda kendimi buldum desem abartmış olmam. Bu arada, biz de minik bir prensesi sabırsızlıkla bekliyoruz. Balığa asla hayır demem ama 3 aydır adını dahi duymak istemiyorum. Saçlar konusuna gelince işyerlerimizde dahi biz her halimizle güzeliz Serap hanım :) Severek takip edeceğim bir blog :) Sevgilerimle ( Buket Çiçek )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Buket Hanım, sağlıcakla bebeğinizi kucağınıza almanızı diliyorum. Benim kızım bu Haziran'da 4 yaşına girecek. Zaman çabuk geçiyor, tadını çıkarın ;) sevgilerimle...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...