23 Şubat Cumartesi 2013

Mercimek köftesi


Dün gece evde 3,5 kız kaldık :) güne Berra'nın sesiyle başlamak her zaman çok güzel oluyor ama bir de erkenden uyanmasa...

Annesi doktora dersi için yollara düşünce biz de tatlı yiğenimle kahvaltı yaptık. 10.00'da randevum olduğu için biraz acele ettik ama olsun. Yine de evde kahvaltı yapmak güzel.

09.00
1 bardak süt
1 haşlanmış yumurta (beyazının yarısını çoğunlukla yemiyorum. Yumurta beyazını sevmeyenlerdenim)
2 dilim tam buğday ekmeği
4 iri zeytin
2 parça peynir (bu 3 kibrit kutusu eder, bu aralar beyaz peynirle aram çok iyi)

Bu güzel kahvaltıdan sonra hazırlanıp ofise geldik. Bugün işim fazla sürmedi, ofiste başka birşey yemedim ama bolca su içiyorum. Tahminimce günde 3 litreyi geçiyordur. Eskiden de 2 litreye yakın içerdim. Hamilelik nedeniyle olduğunu düşünüyorum bol bol su içmek istiyorum. Zaten böylesi en sağlıklısı. Amniyon sıvısının yeterli ve sağlıklı olması için bolca su içmek gerekiyor.

Ofisten sonra önce Migros'a gidip alışveriş yaptık sonra da Berra ile birlikte eve geldik. Çünkü ben hala hasta olduğum için gezmeye hiç halim yoktu. Zaten Berra'da çok evcimen bir çocuktur. Hafta içi sürekli okulda olduğu için haftasonları hep evde olmak istiyor. Sanırım yengeç burcu olmasıyla da ilgili olabilir :)

Öğle yemeğimizi hazırlarken, günlerdir su sızdıran mutfak musluğu nihayet patlayıp elimde kaldı. Acilen vanaları kapattım ama evyenin altındaki dolap sular altındaydı. Kocası seyahatte, evde 1 çocukla yalnız ve hamile olduğu için çok eğilip kallamayan bir kadın için ne muhteşem bir Cumartesi deneyimi! Hemen tesisatçıyı aradım ve durumun aciliyetini bildirdim. Artık ne kadar çaresiz bir ses tonum varsa adam yarım saat içinde geldi sağolsun. Başka yere gidecektim ama siz çok acil deyince ilk buraya geldim dedi. Şimdi musluk sağlam.

14.30 civarı Berra ile yemeğimizi yedik.

14.30
2 parça kemiksiz tavuk pirzola kısmı
6 kaşık bulgur pilavı
1 bardak ayran
Domates, salatalık

Ekmek yok, çünkü bulgur var.

Bu arada bahsetmeden geçemeyeceğim. Migros'un meze kısmından çok az zeytinyağlı yaprak sarması almıştım çünkü gözüme çok güzel görünmüştü. O sarmadan 3 tane yedim, gerçekten çok güzeldi, incecikti ve lezzetliydi. Bundan sonra arada takılırım artık. Tavsiye ederim, eğer evde sarma yapmaya vaktiniz yoksa veya yapmayı bilmiyorsanız bundan hazır olarak alabilirsiniz.

Berra da mezeler arasında mercimek köftesini beğendi ve istedi. Hazır almak istemedim çünkü onu evde yapabilirim ama sarmayı saramazdım :) Onun istediğini almadım diye bana çok bozuldu ama ona akşama mercimek köftesi yapacağıma söz verdim. O zaman beni affetti :) Okulda bazen çıkıyormuş ve yemeyi seviyormuş. Kuzucum için yapmaz mıyım?

Öğleden sonra 1 tane mandalina yedim. Yediklerim o kadar tok tuttu ki akşam yemeği yemedim. Onun yerine saat 20.00 civarında yaptığım mercimek köftesinden 6 tane yedim. Tam Berra'nın istediği gibi acısız yaptım. Yapmadan önce beni iyice tembih etti sakın hiç acı koyma teyze çünkü yiyemem diye. Sonra da yerken çok güzel olmuş ama çok az acı koyabilirmişsin diye bir yorum yaptı ki evlere şenlik :) bilmiş kız...

Sonra bir ara 1/2 Karam bitter gofret ve 1 adet muz yedim ama saatini hatırlamıyorum.

Bu akşam eniştem de bende kalıyor. Yarın hep beraber kahvaltı edeceğiz, sonra da Aslı'nın 1 yaş partisine gideceğiz.

Diyetisyen Serap Orak Tufan

23 Şubat Cumartesi 20133







9 yorum:

  1. ah serap hnm bende sizin gibi yediğime içtiğime dikkat ederdim öğlen çok yediysem akşam yemezdim.
    evlendim bunların hepsi hayal oldu eşimin çok ağır bir mutfak kültürü var.pilav olmalı illa katı yağ olmalı gibi bende sevdiği şeyler olsun evde diye hep pişire pişire evlendiğmden beri baya kilo aldım.siz bu gibi durumlar yaşadınız mı nasıl uyum sağladınız acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim eşim Elazığlı olduğu için tamamen et üzerine kurulmuş bir beslenme alışkanlığı var. Çok nadiren sebze yer o da her sebze değil. Neyse ki salata ve meyveyi bol yer. Hep pilav ve patates kızartması olsun ister. Eğer ben ona uysam şimdi çoktan kilo almış olurdum ama çoğu zaman ben ondan ayrı yemek yiyorum. Kendim için özel sebze yemekleri ve çorbalar pişiriyorum. Yani kendimi onun düzenine kaptırmadım. Yesem de porsiyonu küçük tutuyorum. Mesela ben çorba sebze yoğurt ekmekle gayet mutlu olurum ama eşim o akşam pide veya lahmacun sipariş verir. Varsa pilav veya et türü yer. Ben açıkçası bencillik yapıp önce kendimi düşünüyorum. Zaten eve akşam 8 den önce gelemeyen ve zamanı az olan çalışan bir kadınım malesef ki önce eşimin memnuniyetini düşünemem :) Evdeki yemeği beğenmiyorsa sipariş verir. Ama vaktim varken onun sevdiği şeyleri de yaparım. Bir de eşim sağolsun anlayışlıdır. Neden bana göre yemek yok demez. Yoksa sorun değil der.

      Sil
    2. teşekkür ederim evet çalışınca zor oluyor gerçekten vakitsizlik benim eşimde anlayışlı ama kıyamıyorum işte :D

      Sil
  2. ben 17 yaşında 172 boyunda 53 kilo bir kızım ve kiloma çok dikkat ediyorum çünkü ergenliğe girmeden önce yani yaklaşık 13 yaşındayken oldukça kiloluydum ve kendi kendime (annemin üstün yardımıyla )verdim ve şu an oldukça iyiyim.Ancak eskiden gelen bazı damak tadı nedeniyle belki de abur cubura biraz düşkünüm bu yüzden sık sık 2-3 kilo alıp veriyorum.Bu durum da beni rahatsız ediyor.Acaba günlük ortalama kaç kalori almam gerekir ? Kendimi ona göre kontrol edip dengelemek istiyorum sizin gibi.Sizin blogunuzu okuduğumdan beri daha sağlıklı beslenirken abur cubur da yiyebiliyorum ama günlük kalori ihtiyacımı bilmediğim için ucu biraz kaçıp kilo artışım oluyor. cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum ve blogunuza zaman ayırıp yazdığınız için size teşekkkür etmek istiyorum çünkü gerçekten yararlı !! :)diyet yapan arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum blogunuzu sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten eskiden kilolu olan her bireyin hayat boyu kontrollü beslenmesi gereklidir. Vücut her zaman için çıktığı en yüksek kiloya ulaşmak adına iştahı zorlar. Sakın ha kontrolü elden bırakmayın. Kalori ihtiyacınız hergün değişebilir ama ortalama 1800-2000 kcal arası almanız faydalı olabilir. Ancak hergün kalori saymak zor bir iştir. Kolay gelsin...
      Sevgiler :)

      Sil
  3. Size çok önemli bir sorum olacak bilmiyorum bu konuda bir fikriniz var mı ama ben spor yaptıktan neredeyse 5-10 dk sonra süt,meyve tüketiyorum kaslarımı kaybetmemek için sizce doğru mu yoksa bu şekilde kilo mu alırım? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten spor yapınca kas kaybetmezsiniz endişelenmeyin ama meyve ve süt iyi bir spor sonrası besin tercihidir. Kilo almazsınız

      Sil
  4. Merhaba Serap hn.Bende hamileyim ve sizin yediklerinizi yakından takip ediyorum.Ve kendi yiyeceklerimi ona göre ayarlıyorum.Ben şu an 15.haftamı bitirdim.16 haftaya girdim.Sadece 1 kilo almama rağmen sizin karnınızın iki katı büyüklüğünde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bunun kiloyla bir ilgisi yok galiba biraz vücut ve karın yapısıyla da ilgili olabilir

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...